17 Mayıs 2012 Perşembe

Hem Bayern hem de Münih kazanacak.


Avrupa futbolunda sezonun en iyisinin belli olacağı büyük final geldi çattı. Şampiyonlar Ligi’nde Almanya’nın Bayern Münih takımıyla İngiliz ekibi Chelsea’yi karşı karşıya getirecek final mücadelesi 19 Mayıs Cumartesi akşamı Münih’in sahası Allianz Arena’da yapılacak. Böylesi organizasyonlar takımlara olduğu kadar ev sahibi şehirlere de önemli gelir sağlıyor. Bu yıl ev sahibi Münih de final maçından, imajın ötesinde iyi bir gelir elde etmeyi umuyor. 

Bayern Münih taraftarları kaçan lig şampiyonluğu ve Federasyon Kupası’ndan sonra bu hafta sonu nihayet Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla sevinebilecek mi, bilinmez. Ancak kesin olan birşey varsa o da Bayern için Şampiyonlar Ligi'nin bu sezon son derece kârlı geçtiği. Kulübün kasasına, 40 milyon eurosu UEFA’nın prim ve pazarlama gelirlerinden, 20 milyon eurosu da bilet satışlarından olmak üzere 60 milyon euro girdi. Bayern Münih’in basın sözcüsü Markus Hörwick, ise “aslında bu gelir daha da artırılabilirdi” diyor ve ekliyor; “Bayern Münih’e de, Chelsea gibi 17 bin 500 bilet ayrıldı. Hâlbuki bu finalde sadece Bayern taraftarlarına 1 milyon bilet satabilirdik.”

Bayern Münih taraftarlarının birçoğu final maçının oynanacağı Allianz Arena'daki mücadeleyi tribünlerden izleyemeyecek. Ancak evde kalıp maçı televizyon karşısında takip etmek niyetinde de değiller. Münih Belediyesi, Bayern'in maçlarını oynadığı eski sahası olan Olimpiyat Stadı'nda, final akşamı için büyük bir taraftar buluşması organize etti. Organizasyonun masrafı 300 bin Euroyu buluyor. Belediye meclisi, perşembe günü yine Münih'teki kadınlar ve cumartesi günkü erkekler Şampiyonlar Ligi final maçlarının organizasyonu için toplam 1,4 milyon Euro ayırdı. Belediye Başkanı Christian Ude, bu parayı boşa harcamadıklarını şöyle anlatıyor; “Ekonomik yarar sağlama konusunda daha önceki final şehirlerine ilişkin araştırmaları inceledik ve bu işten kârlı çıktıklarını gördük. Zaten bu yüzden de bu kadar çok şehir finale talip oluyor ve aralarında amansız bir rekabet yaşanıyor."

Münih belediye başkanının sözüne ettiği araştırma 2010 tarihli. O yıl Şampiyonlar Ligi finaline Madrid ev sahipliği yapmıştı. Uzmanlar, İspanyol başkentinin finalden 50 milyon euro kazandığını hesaplamış. Ancak araştırmanın UEFA'nın ana sponsorlarından biri tarafından yaptırıldığını da hatırlatmak lazım.

Bavyera Perakendeciler Birliği'nden Claudia Chondros, her hâlukarda cirolarında iyi bir artış olmasını umut ediyor ve şöyle konuşuyor; “Elbette Münihli esnaf da bu durumdan yararlanıyor. Münih'e gelen futbol taraftarları diğer yandan mutlaka buradaki dükkânlarda da para harcayacak. Final maçı için yapılan bu tanıtım çalışmalarından bizim de kârımız çok olacak. Organizasyon sonrası da kente gelecek turist sayısıyla Münih'in her anlamda daha fazla yarar sağlayacağını ümit ediyoruz.“

Hafta sonunda yapılacak Şampiyonlar Ligi finali özellikle otelcilerin yüzünü güldürdü. Hatırı sayılı fiyat artışına rağmen, şehirdeki otellerin neredeyse tamamı doldu.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Futbol Bloglarini Takip Edin